Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΚΑΣΤΡΟ ΕΜΠΕΣΟΥ

Κάστρο στην κορυφή καταπράσινου κωνοειδούς λόφου στη νότια πλευρά του χωριού Εμπεσός Αιτωλοακαρανίας σε υψομετρική διαφορά περί τα 300 μέτρα από το χωριό. Η θέση του κάστρου είναι κατάλληλη για τον έλεγχο της κλεισούρας ανάμεσα στις βουνοκορφές Καλάνας και της Αλίντας (και τα δύο βουνά έχουν υψόμετρο πάνω από 1.500 μ.)

Ιστορία

Σύμφωνα με τον Παραδείση, στο κάστρο έμενε ο Κάρολος Β’ Τόκκος «τελευταίος υπερασπιστής Ακαρνανίας όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι». Πιθανόν να είναι έτσι αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί αυτό το γεγονός.

Πάντως δεν είναι απίθανο το κάστρο να σχετίζεται όντως με την οικογένεια των Τόκκων που ήταν Φράγκοι Ανδηγαυοί, δηλαδή Γάλλοι της Σικελίας που είχαν ιταλοποιηθεί και στο τέλος, ουσιαστικά, ελληνοποιηθεί. Οι Τόκκοι ήταν οι κύριοι της περιοχής από τα μέσα του 14ου έως τα μέσα του 15ου αιώνα.

Ο Κάρολος Α΄ Τόκκος (1372-1429) ήταν κόμης παλατινός Κεφαλληνίας-Ζακύνθου (1376-1429), Δούκας Λευκάδας, και αργότερα Δεσπότης Ηπείρου (1411-1429) και βαρώνος της Βοστίτσας. Ο τελευταίος χριστιανός ηγεμόνας της περιοχής ήταν ο θετός γιος του, ο προαναφερθείς Κάρολος Β’ Τόκκος, ο οποίος έμπλεξε σε διαμάχες για το θρόνο του Δεσποτάτου, κάλεσε σε βοήθεια τους Τούρκους και από το 1430 ήταν υποτελής σε αυτούς. Το 1448 κατέφυγε στην Ιταλία βλέποντας ότι δεν θα γλύτωνε από τους Τούρκους που ρήμαζαν ήδη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Περίπου τότε -ίσως- επήλθε και το τέλος του κάστρου του Εμπεσού. Σίγουρα καταλήφθηκε εκείνη την περίοδο από τους Τούρκους και όπως άλλα κάστρα που δεν τους ενδιέφεραν, πρέπει να το κατέστρεψαν. Όλα αυτά υποθετικά, καθώς δεν υπάρχουν μαρτυρίες.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Χαρακτηριστικά

Στο κάστρο σώζονται λίγα ερείπια από μεσαιωνικές οχυρώσεις που δεν έχουν χρονολογηθεί. Η τειχοδομία δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και δεν εντοπίζονται αξιόλογα κτίσματα στο εσωτερικό. Γύρω από το κάστρο υπάρχουν ίχνη οικισμού. Στην περιοχή υπάρχουν και αρχαία ευρήματα που δείχνουν ότι το σημείο είχε οχυρωθεί από την αρχαιότητα.

πηγή κειμένου και φωτογραφιών: kastra.eu