Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Αιτωλοακαρνανίας, φημισμένο κυρίως για τον εντυπωσιακό του διάκοσμο. Σε μικρή απόσταση από το χωριό Σαρδίνια, δεσπόζει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που θεμελιώθηκε γύρω στο 1700 και αποτελείται από το καθολικό σταυροειδούς τύπου με οκτάπλευρο τρούλο, σε κάθε πλευρά του οποίου ανοίγεται από ένα μονόλοβο τοξωτό παράθυρο.

Ωστόσο, ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού, είναι που κλέβει την παράσταση με το καθολικό γεμάτο εντυπωσιακές αγιογραφίες, όπου απεικονίζονται πολλά κεφάλαια της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Ανάμεσα στον πρόναο και τον κυρίως ναό στάσου για λίγο στην εικόνα του Αγίου Βαρβάρου: αξίζει να παρατηρήσεις πως στο δεξιό τμήμα της εικόνας σώζονται κάποιες γραφές. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ιδιόχειρες σημειώσεις αρματολών του Βάλτου, οι οποίες εξιστορούν τις εμπειρίες τους από την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης.

Στο μοναστήρι οδηγεί ένας χωματόδρομος από το χωριό Βαρετάδα, μήκους περίπου 6 χλμ., ενώ έχει εκπονηθεί και μελέτη για την αποκατάσταση του μοναστηριού. Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.

πηγή κειμένου: iaitoloakarnania.gr

πηγή φωτογραφιών: iaitoloakarnania.gr, Γιάννης Γιαννακόπουλος