ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΜΝΑΙΑ
Η Λιμναία ήταν αρχαία Ακαρνανική πόλη, στη θέση της σημερινής Αμφιλοχίας και συγκεκριμένα στον ψηλο βραχώδη λόφο που υψώνεται πάνω από αυτήν. Η πόλη είχε πρόσβαση στη λίμνη Αμβρακία και επικοινωνούσε με υπόγεια σήραγγα με το λιμάνι, στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου.
ΑΜΠΡΑΚΙΑ
Το ερειπωμένο, σήμερα, χωριό Αμβρακιά χτίστηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από τους κατοίκους της Λιμναίας που μετοίκησαν στην περιοχή για να αποφύγουν τις συχνές πειρατικές επιδρομές. Επί Τουρκοκρατίας ήταν η πρωτεύουσα του Καζά ή Βιλαέτι του Βάλτου. Το 1684, η Αμβρακιά καθώς και ο ναός της Παναγίας της Αμβρακιώτισσας καταστράφηκαν από τον πασά της Άρτας.
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας και αποτελεί ένα από τα εθνικά πάρκα της Ελλάδας λόγω της οικολογικής σημασίας του και των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχεται. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας.
ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟ ΑΡΓΟΣ
Το Αμφιλοχικό Άργος, τα σωζόμενα ερείπια του οποίου βρίσκονται στη θέση “Καινούριο” στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπελακίου, ήταν η πρωτεύουσα του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας. Οι έρευνες των σύγχρονων αρχαιολόγων αναφέρουν πως το Αμφιλοχικό Άργος, οπωσδήποτε, είχε ιδρυθεί σε χρόνους προγενέστερους του 5ου αιώνα π.Χ.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΕΘΑ
Η Ιερά Μονή Αρέθα ή “Τα Ρέθα”, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται σε χαμηλό λοφίσκο του όρους Μακρυνόρος και ανήκει στην επαρχία Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, απέχει δε 5 km από το χωριό Αγία Τριάδα και 31 km βόρεια της Αμφιλοχίας. Το Ιερό αυτό μοναστήρι είναι το ιερότερο προσκύνημα της περιοχής του Βάλτου και από τα ιερότερα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με τεράστια σαφώς ιστορική και πνευματική προσφορά.
ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Αιτωλοακαρνανίας, φημισμένο κυρίως για τον εντυπωσιακό του διάκοσμο. Σε μικρή απόσταση από το χωριό Σαρδίνια, δεσπόζει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που θεμελιώθηκε γύρω στο 1700 και αποτελείται από το καθολικό σταυροειδούς τύπου με οκτάπλευρο τρούλο, σε κάθε πλευρά του οποίου ανοίγεται από ένα μονόλοβο τοξωτό παράθυρο.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ
Είναι μοναστήρι του 1700, κτισμένο από τον αρματολό του Βάλτου, Καπετάν Σταθά, από το γειτονικό ιστορικό χωριό, το Σταθά. Υπέρθυρη επιγραφή, την οποία διάβασε ο Παπακυριακού γράφει: «Κτίτωρ Καπετάν Σταθάς 1700 Απριλίου 8». Είναι τρίκλιτη βασιλική με οκταγωνικό τρούλο. Στην είσοδο του λιθόκτιστου προαυλίου υψώνεται λιθόκτιστο καμπαναριό του 1800.
ΚΑΣΤΡΟ ΕΜΠΕΣΟΥ
Σύμφωνα με τον Παραδείση, στο κάστρο έμενε ο Κάρολος Β’ Τόκκος «τελευταίος υπερασπιστής Ακαρνανίας όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι». Πιθανόν να είναι έτσι αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί αυτό το γεγονός. Πάντως δεν είναι απίθανο το κάστρο να σχετίζεται όντως με την οικογένεια των Τόκκων που ήταν Φράγκοι Ανδηγαυοί, δηλαδή Γάλλοι της Σικελίας που είχαν ιταλοποιηθεί και στο τέλος, ουσιαστικά, ελληνοποιηθεί. Οι Τόκκοι ήταν οι κύριοι της περιοχής από τα μέσα του 14ου έως τα μέσα του 15ου αιώνα.
ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΤΕΜΠΛΑΣ
Χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα με προδιαγραφές για πολύχρονη χρήση, ανακούφισε τα χωριά της περιοχής, αυτά του Βάλτου της δεξιάς όχθης και εκείνα της Ευρυτανίας από την άλλη πλευρά, επιτρέποντάς τους την επικοινωνία.
ΓΕΦΥΡΑ ΒΕΡΓΑΣ
Η μονότοξη πετρόκτιστη γέφυρα της Βέργας στον Ίναχο ποταμό, βρίσκεται στον Ορεινό Βάλτο, Δήμου Αμφιλοχίας. Πιο πάνω 200 μέτρα από την συμβολή του Βουλτσορέματος που έρχεται από την Πετρώνα (πρώην Μπονίκεβος μέχρι το 1928) και του Ινάχου ποταμού που έρχεται από το Πατιόπουλο. Ο Ίναχος, γνωστός ως «Μπζιάκος» μέχρι πριν 50-60 χρόνια, ξεκινάει από τα βόρεια σύνορα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με τον Νομό Άρτας.
ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ
Η λίμνη Κρεμαστών βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και τροφοδοτείται από τα νερά της τέσσαρων ποταμών: Αχελώος, Αγραφιώτης, Ταυρωπός και Τρικεριώτης. Έχει ακτογραμμή 90 χιλιόμετρα και την έκτασή της μοιράζονται οι Δήμοι Αγράφων, Αμφιλοχίας και Αγρινίου. Δημιουργήθηκε το 1966 μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών.
ΔΡΟΜΙΣΤΑ
Η Δρομίστα είναι ίσως το πιο ερημωμένο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας με μόλις 12 μόνιμους κατοίκους. Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν εδώ και αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα να ερημώσει, τα σπίτια να καταρρεύσουν και να χαρακτηρίζεται σήμερα ως χωριό “φάντασμα”.